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This communication by the Appraisal Standards Board (ASB) does not establish new standards 
or interpret existing standards. The ASB USPAP Q&A is issued to inform appraisers, regulators, 
and users of appraisal services of the ASB responses to questions raised by regulators and 
individuals; to illustrate the applicability of the Uniform Standards of Professional Appraisal 
Practice (USPAP) in specific situations; and to offer advice from the ASB for the resolution of 
appraisal issues and problems.   
 
Appraisers “Providing Comps” 
 
Question: 
I have a client that just wants me to “provide comps” from a neighborhood. Are there any 
USPAP requirements I must comply with to perform this task? 
 
Response: 
To answer this question, it is important to identify exactly what the appraiser is being 
asked to do. If the appraiser is asked to “provide comps,” that would typically mean the 
appraiser would be exercising his or her own judgment to determine which sales are most 
“comparable” to the subject property. The appraiser may choose to include only those 
sales that he or she deems are most similar to the subject in size, location, quality, etc., 
which could mean that certain sales may be omitted. In this case, the resulting data would 
have been “filtered” by the appraiser’s judgment, which would have the net effect of 
providing a range of value to the client. This range of value is defined as an appraisal 
under USPAP; therefore, the appraiser would be obligated to comply with STANDARDS 
1 and 2. 
 
This should be contrasted to a request for an appraiser to simply provide data. For 
example, an appraiser asked by a client to provide “sales data of all homes located within 
a one mile radius” of a specific address could comply with the client’s request without 
complying with STANDARDS 1 and 2, as the appraiser would just be providing sales 
data pursuant to the client’s defined parameters. In this example, the appraiser must be 
careful not to communicate any opinions or conclusions regarding the data provided. 
 
For related guidance on this topic, please refer to Advisory Opinion 19, Unacceptable 
Assignment Conditions in Real Property Appraisal Assignments and Illustration #4 
“Appraisal and Market Information” in Advisory Opinion 21, USPAP Compliance. 
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Business Valuation Using Asset-Based (Cost) Approach 
 
Question: 
I am valuing a controlling interest in a business enterprise by use of an asset-based (cost) 
approach, and that business owns real property.  Am I required to have an appraisal of the 
real property or may I use other indications of the real property value? 
 
Response: 
An appraisal of the real property would not always be required.  Whether or not an 
appraisal is necessary is based on whether credible assignment results can be developed 
for the business interest without such an appraisal.  And whether or not assignment 
results are credible is measured in the context of the intended use of those assignment 
results.  The decision is part of the scope of work determination the business appraiser 
must make. 
 
For some intended uses, the business appraiser may determine that an appraisal of the 
real property is required (to be performed by an appraiser competent to perform the 
appraisal and in compliance with USPAP).  For other intended uses, the business 
appraiser may determine that an indication of the real property value other than a real 
property appraisal may be appropriate.  Such indications could be a management 
estimate, a recent transaction of the property, or tax assessment values. 
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